Am sa incep articolul de azi cu un citat care imi place foarte mult :
” Este o rusine pentru orice om sa imbatraneasca fara sa vada puterea si frumusetea de care corpul sau este capabil ” – Socrate
Hai sa-ti spun in primul rand de ce nu reusim sa aratam asa cum ne dorim.
Legaturile dintre emotiile pe care le ai si felul in care arati sunt uimitoare si te vor surprinde pe tot parcursul acestui articol.
Iti garantez ca o sa afli niste lucruri pe care nu le-ai aflat de la nimeni pana acum. Am stat sa-mi dau seama pe pielea mea de toate aceste lucruri si sa fac conexiunile de rigoare.
Fii atenta. Vei afla de ce tot timpul dai fuga la frigider sau simti nevoia sa te consolezi cu mancare ori de cate ori ai problema.
In primul rand, mananci mult pentru faptul ca tu ai niste nevoi neimplinite care cer a fi satisfacute.
De exemplu, lipsa unei relatii autentice de prietenie te face sa te ingropi in fel si fel de frustrari si dependente, cum ar fi :
– mergi la frigider si iti umpli cu mancare golurile interioare
sau
– stai si pierzi vremea pe net, uitandu-te la oameni care deja se bucura de ceea ce ti-ai dori si tu si te consolezi cu faptul ca tu nu vei reusi, ca nu ai sanse, etc.
Si e totul ca un cerc vicios. Iar mergi la frigider, iar rontai cate ceva..
Unde crezi ca te duce acest comportament?
Crezi ca vei reusi sa te implinesti daca iti chinui trupul cu mancare cand el nu are nevoie de ea?
Unde s-a risipit dorinta de a trai asa cum iti doresti si de a fi fericita?
E o nebunie de fapt, pentru ca ajungi sa nu iti mai dai seama de ce faci.
In loc sa vezi realitatea asa cum e ea, tu de fapt fugi de ea, nu o accepti, consolandu-te cu faptul ca nu e adevarat ceea ce ti se intampla. Fugi de durere, fugi de esec si nu reusesti sa mai stai cu picioarele pe pamant.
In momentul in care ti-este frica de un lucru, ai teama ca nu vei putea obtine un anume lucru, nu faci altceva decat sa dai putere lipsei si neajunsurilor. Cand tu spui, de exemplu: ” Dar eu n-o sa am niciodata…” sau ” Eu nu am cum sa pot sa fac ce face ea! ” deja ti-ai pus eticheta clara ca nu ai cum sa reusesti. Si ajungi sa te complaci in aceasta situatie crezand mult si bine ca nu poti si ca nu vei reusi.
Avand o astfel de gandire, incet-incet reusesti sa iti ingropi toate nesigurantele, temerile si durerile tale sufletesti in mancare.
Eu am observat la mine de foarte multe ori acest comportament. Si n-a facut decat sa ma duca in groapa.
Am intalnit multe persoane si mai ales fete, care au suferit de bulimie, anorexie, care si-au distrus corpul tocmai din cauze unor suferinte pe care si le-au ingropat in interior.
Este uimitoare aceasta legatura dintre emotii si sanatate.
Poti ajunge sa iti distrugi corpul foarte usor doar din cauza unor rani din trecut, care inca iti mai saboteaza prezentul sau din cauza unor suferinte cu care inca te lupti.
Gandeste-te cat de mult rau iti poti face tu singura. Eu am patit pe pielea mea. Mi-am facut foarte mult rau singura, cu mana mea.
Aveam momente in care efectiv cedam psihic si mi-era aproape imposibil sa reusesc sa mai vad realitatea asa cum e ea. Aveam momente in care nu ma mai puteam concentra deloc pe ceea ce trebuia sa fac, ma simteam de-a dreptul coplesita si drept urmare gaseam in mancare o foarte mare consolare.
Indiferent ca era vorba de cateva cubulete de ciocolata sau de o prajitura, ceea ce imi doresc sa subliniez este faptul ca nu te ajuta cu nimic aceasta atitudine si acest mod de abordare al vietii tale.
Atunci cand simti nevoia de a manca cand nu iti este foame e clar ca ai o dependenta alimentara. Eu am avut de foarte multe ori tendinte de a infuleca pe sistem nervos sau cand ma simteam foarte stresata si vedeam ca nu mai pot da randament cu tot ce am de facut.
Si pe langa asta, nu am rezolvat absolut nimic cu ceea ce am facut. Era un mod de a anestezia problema, si nicidecum o viziune clara si o orientare asupra solutiei.
Care sa fie cauzele pentru care mancam pe fond emotional?
Studiile arata ca cele mai mari probleme care determina mancatul pe fond emotional sunt problemele in relatiile de cuplu.
Certurile, de exemplu sau conflictele, neintelegerile, sunt cele care te fac sa dai fuga la frigider ca sa te consolezi cu o prajitura sau o ciocolata.
Ca sa nu mai vorbim de o despartire, cand simti ca nu iti mai doresti nimic altceva decat sa fii singura in casa cu frigiderul si camara plina de bunatati, crezand ca ele iti vor alina durerea.
O alta cauza este stresul. Cand simti ca esti coplesita cu atatea probleme acasa, la scoala, la job, in familie, in relatia de cuplu, ajungi sa cedezi si sa nu mai faci fata. In acest caz, ajungi sa crezi ca mancarea este cea care te poate salva si -ti poate oferi o mana de ajutor in situatia in care te afli.
De asemenea, mi-am dat seama pe propria piele ca o alta cauza care determina mancatul compulsiv este neincrederea in fortele proprii. In momentul in care nu esti suficient de increzatoare in tine si in abilitatile tale, tinzi sa cauti validarea din partea celor din jur si in cazul in care nu o primesti, te vei apuca in mod inconstient sa mananci.
Faptul ca iti doresti atat de mult acceptarea celor din jur si nu o primesti , acest lucru iti creeaza o dorinta si mai mare de a combate intr-un fel sau altul aceasta suferinta interioara. Simti pe de-o parte un gol interior, care trebuie umplut, iar pe de alta parte simti nevoia de a te razbuna pe cei din jur atunci cand nu iti ofera ceea ce tu iti doresti.
Este dureros cat de mult rau ajungem sa ne facem din aceste cauze.
Asa se creeaza o dependenta alimentara.
Dependentele alimentare reprezinta in sine pierderea controlului asupra unui anumit aspect al vieţii. Devii dependent de un lucru sau de un aliment atunci cand ai o nevoie anume de satisfacut si de implinit si nereusind sa o rezolvi, sau avand doar simplul gand ca nu vei reusi sa o rezolvi, sa treci peste ea, fiindu-ti atat de teama de a infrunta realitatea, ajungi sa te complaci in situatia de fata si sa mai iesi din ea.
Efectiv te plafonezi in probleme si crezi ca e capatul lumii.
Desi esti constienta de faptul ca poate mananci mult si necontrolat si ca in acest fel iti distrugi trupul, tu continui acest comportament distructiv.
Insa niciodata problema nu se va rezolva inlocuind solutia ei cu altceva!
Problema poate avea multe cai de rezolvare, exact ca la matematica, iar realitatea inseamna sa incerci sa gasesti una din acele cai de a rezolva problema. Intotdeauna exista un mod de rezolvare a problemei, indiferent cat de greu ti s-ar putea parea la un moment dat.
In momentul in care nu esti autentica si te departezi din ce in ce mai mult de momentul prezent, intorcandu-te la nefericirile din trecut poate, sau la anumite amintiri neplacute, traiesti intr-o lume paralela cu cea reala.
Si odata ce ai inceput sa cazi in aceasta stare, ti-este foarte greu sa reusesti sa mai iesi. De aceea, mi-am dat seama si insist foarte mult pe a trai cat de mult poti in momentul prezent. E cea mai buna solutie, efectiv sa fii o persoana autentica. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca acesta este lucrul principal care ofera putere de atractie pentru cei din jur.
Iti dai seama cate probleme iti rapesc puterea de a fi autentica si de a trai in prezent?
Si eu am ramas uimita cand am realizat acest lucru. Ajungem sa nu mai fim noi insine, frumosi si naturali, ajungem sa ne mulam si sa copiem tipare si comportamente doar pentru a le fi pe plac celor din jur sau a-i multumi inclusiv pe cei dragi.
Avand in vedere toate aceste lucruri, e clar ca trebuie urgent facut ceva, luata o masura.
Asadar, care e primul pas care trebuie facut?
♦ Intai si intai trebuie sa fii cat poti de sincera cu tine si sa iti dai seama ce anume nu merge in momentul de fata in viata ta. Descopera problema cu care te confrunti in acest moment. Sapa adanc in interiorul tau si vezi care e acea piedica, acel obstacol care te impiedica sa te manifesti si sa te bucuri de viata.
Gandeste-te ca nu ai cum sa stralucesti, sa devii cea mai buna varianta a ta si sa fii cu adevarat implinita atunci cand te lasi controlata de factori externi, in cazul de fata mancarea. Tu nu esti stapana propriului destin in acel moment si iti lasi viata controlata de alte lucruri.
Scrie pe hartie toate acele obstacole si piedici pe care le-ai gasit. Apoi fa legatura dintre ele si tendintele pe care le ai de a manca compulsiv si necontrolat.
Vezi ce te doare cu adevarat in interiorul tau, care e lucrul de care duci lipsa si pe care il inlocuiesti cu mancare. Undeva este o nevoie nesatisfacuta pe care incerci sa o rezolvi cu mancare.
E primul pas care te conduce la vindecare .
De exemplu : eu, din cauza ca nu primeam afectiunea si validarea pe care mi-o doream, aveam obiceiul de a ma consola cu ciocolata.
Detaseaza-te putin de tot si uite-te la toata nebunia care se ascunde in spatele acestei dependente. Crede-ma poti sa te vindeci. Asa cum eu am reusit sa nu-mi mai ascund emotiile si nevoile adevarate in ciocolata si dulciuri, asa vei reusi si tu.
Totul depinde numai de tine. De tine depinde daca iti doresti sa devii cea mai buna varianta a ta.
Ce zici, merita acest efort din partea ta?
Merita trupul tau iubire, ingrijire si respect?
Te imbratisez cu iubire,
Diana
Comentarii recente