Ce este Pilates si de ce sa-l alegem?

Cu totii auzim despre postura si despre cat de importanta este profilaxia posturii si/sau reposturarea pentru viata noastra. Dar pana la urma ce inseamna si care e ideea legata de postura?

Postura este atitudinea asumată de corp, forma în care se găsește poziționat corpul în mod intenționat sau neintenționat atunci cand stam in picioare, cand stam asezati, cand mergem…

Conform studiilor, la nivel mondial, aproape jumătate dintre adulții apți de muncă, suferă de o formă de dureri cronice și un procent de 40% din aceștia au experimentat dureri dorso-lombare sau cervicale, care le impactează negativ abilitatea de a savura viața și abilitatea de a munci.

Datorită acestor probleme, există o necesitate evidentă de a crește conștientizarea în rîndul populației, asupra problemelor legate de postură, cît și asupra schimbării unor obiceiuri ce se pot dovedi în timp, nocive.

Unul din aceste obiceiuri nocive, dar care ne ocupa, uneori, mai mult timp decat somnul este statul pe scaun.

Cei care stau jos foarte multe ore pe zi au sanse de doua ori mai mari de a suferi de boli cardiovasculare, sau diabet, sau de a avea probleme cu greutatea, încă din anii tineretii.

A sta jos inseamna o mai mare presiune pe coloana vertebrala, ceea ce poate conduce rapid la strambarea acesteia.

A sta jos este asadar, unul dintre cele mai mari riscuri ale unei zile normale.

Ce se poate face? Sa te ridici de la birou cat se poate de frecvent, sa faci exercitii, sa mergi pe jos cat se poate de mult, sa uiti de lift si sa folosesti scarile cat poti de des si… de ce nu, sa faci Pilates 🙂

Si asta pentru ca Pilates nu este doar pt cei care fac fitness in mod constant, este un mod accesibil de a-ti intari muschii stabilizatori ai trunchiului, denumiti „core”, ajuta la imbunatatirea posturii, ajuta la imbunatatirea echilibrului si flexibilitatii.

Pilates este în esență o metoda bazată pe exercitii provocatoare, dar în același timp pe miscări și exerciții cu impact scăzut, exerciții ce se bazează pe un efort muscular greu deși se efectuează evitând mișcările bruște. Ba mai mult, în majoritatea cazurilor, mișcările sunt efectuate în timp ce persoana se “odihnește” pe podea pentru a ușura presiunea pe coloana vertebrală, motiv pentru care metoda este foarte utilă pentru postură.

Premisa la care se raporteaza Pilates-ul, este ca un corp sanatos inseamna o legatura permanenta cu mintea. Joseph Pilates, creatorul metodei, a declarat despre tipul de antrenament pe care l-a construit de a lungul anilor ca “dupa 10 sedinte veti simti diferenta, dupa 20 sedinte veti vedea diferenta, la capatul a 30 de sedinte veti avea un corp cu totul nou.” Asa ca, macar din pura curiozitate, de ce sa nu incerci 30 de sedinte?

Oricine poate face Pilates, oricine isi doreste o imbunatatire a posturii, flexibilizarea articulatiilor, asuplizarea musculaturii. In pricipiu, daca ai o varsta inaintata sau probleme de sanatate, sau esti gravida, este recomandat sa discuti cu un doctor inainte de a incepe orice tip de sport, iar Pilates nu este o exceptie.

Pilates poate fi adaptat sa ofere un program bland de recuperare a rezistentei corpului tau sau poate fi adaptat intr-un program intens ce va reprezenta un antrenament provocator pentru cineva cu un nivel sportiv ridicat.

Se executa simplu, pe podea , pe saltea sau pe aparate specifice.

Practicarea regulata, de minim 2 ori/ saptamana va avea beneficii multiple:

Întărirea mușchilor posturali – imbunatatirea posturii

Incheieturile devin mai stabile și mai puternice

– Exercițiile măresc mobilitatea și flexibilitatea articulară, făcând mișcările mai largi si mult mai sigure si imbunatatesc tonusul musular

Scopul principal al Pilates-ului este să-i facă pe oameni conștienți de ei înșiși, de corpurile și mințile lor, făcându-i să combine toate aceste elemente sporindu-și și îmbunătățindu-și astfel coordonarea, mobilitatea și calitatea mișcării.

Pilates-ul te ajuta atat la sanatatea corpului, a articulatiilor si a mobilitatii, dar totodata este aliatul tau in sculptarea unei siluete de vis!

Va astept cu drag la Pilates!

Ma gasiti in urmatoarele locatii:

Sas Gym- zona Alba Iulia- joi de la 20 si duminica de la 13:00

Ladies Wellness- zona Nerva Traian- vineri de la 19:00

RE:CREATE Gym- zona Panduri- marti de la 20:00

Nu uitati ca sanatatea voastra este cea mai importanta!

Pe curand,
Adina